Investitori: Principala grijă financiară a României ar trebui să fie rating-ul ţării
Data: 30-04-2020
Investitorii din România consideră că România trebuie să surprindă pozitiv, astfel încât rating-ul ţării să nu fie retrogradat, fiind vital ca statul să susţină economia şi ca accesul la finanţare în aceste condiţii să rămână cât mai ieftin.

Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România a invitat specialişti de top din piaţa financiară din România pentru a discuta evoluţiile pieţelor financiare şi perspectiva revenirii din criză. Primele concluzii ale evenimentului lunar „Pulsul pieţelor financiare” cu reprezentanţii Băncii Naţionale a României, BCR Pensii, BRD, BRD Asset Management şi WOOD&Company sunt că revenirea pieţelor din aprilie a fost mai rapidă faţă de alte situaţii de criză. Incertitudinea rămâne cuvântul cheie şi perspectiva revenirii pe termen lung depinde de măsurile de redresare economică.

Cristian Popa, CFA, Membru CA BNR: „Trebuie să avem grijă mare când vorbim de rating-ul suveran al României. Agenţiile de rating vor să arătăm disciplină, să fim ponderaţi. Prin urmare este necesar să surprindem pozitiv ca să nu fim retrogradaţi. Bugetul ţării are o problemă structurală. România a plătit anul trecut 1,2% din PIB dobânzi, restul a fost deficit primar, anul acesta va fi semnificativ mai mare. Spaţiul fiscal era deja foarte redus înainte de pandemie din cauza politicilor prociclice, însă statul nu se poate împrumuta fără limită. Datoria publică va creşte vertiginos anul acesta şi anul următor. Cel mai probabil va depăşi 50% din PIB în anii următori, acum venind de la 35%.

Nu este o cifră foarte ridicată, însă în contextul bugetar actual nu este nici puţin. Este, însă, un moment bun pentru reforma statului.” Mihai Purcărea, CFA, CEO BRD Asset Management: „Este vital ca statul să susţină economia şi ca accesul la finanţare în aceste condiţii să rămână cât mai ieftin. România mai are o problemă financiară. Pentru obligaţiunile de stat în euro nu există un cumpărător de ultimă instanţă, aşa cum este Banca Naţională a României pentru obligaţiunile în lei. Motiv pentru care obligaţiunile noastre se tranzactionează semnificativ mai scump faţă de cele ale Italiei sau altor ţări din regiune.

Acest lucru va fi o adevarată problemă pentru finanţarea la costuri rezonabile a deficitului bugetar, mai ales când statul are nevoi importante de finanţare, cum este acest an.” Daniela Şerban, Preşedinte şi Co-fondator ARIR: „Am văzut până în prezent revizuirea perspectivei de rating pentru România de la toate cele 3 agenţii, de la stabilă la negativă. Agenţiile de rating şi investitorii sunt cu ochii pe ţara noastră şi pe măsurile luate de Guvern în a gestiona scăderea PIB, scăderea veniturilor şi creşterea cheltuielilor bugetare.

Reforma pensiilor şi o politică fiscală care să stabilizeze deficitul bugetar ne pot salva de la reducerea rating-ului de ţară.” Ştefan Lungu, CFA, Analist Wood&Co: „Cele trei mari agenţii se uită la România atent, cu probabilitate de a reduce rating-ul, ceea ce ar însemna că o parte din investitori nu vor mai putea investi în datorii suverane româneşti. Totul va depinde de planurile fiscale de viitor, nu neapărat de ce se întâmplă anul acesta. Dacă vor creşte cheltuielile care nu pot fi ajustate foarte uşor – de pensii şi salarii, atunci am putea să vedem o decizie negativă din partea agenţiilor de rating.”